Intrebari facturare

Se pot face facturi fara contract?

R: Intrebarea este complexa si nu tine doar de domeniul contabilitatii.

Pentru procesul de facturare si contractare trebuie sa tii cont de multiple elemente:

  • Nu toti termenii contractuali pot fi trecuti pe factura. Daca relatia este complexa vei avea nevoie de un document care sa formalizeze aceasta relatie.

  • Un contract ar putea sa te ajute in cazul in care nu poti colecta sumele facturare_probleme_des_intalnite

  • Un contract ar putea sa reflecte termeni si conditii necesare din punct de vedere legal, mai ales in relatia cu persoane fizice

  • Contractul ar putea sa te ajute si fiscal pentru a demonstra la un eventual control ca a avut efecte (anexe de lucrari, modele de procese verbale etc.). In orice caz iti recomandam, mai ales in cazul serviciilor, sa documentezi efectuarea unui contrac de servicii.

Recomandarea Keez este ca in majoritatea cazurilor sa se intocmeasca contracte.

Se pot storna facturi de servicii pentru ca nu au fost incasate?

R: Nu, facturile de servicii pentru care serviciile au fost prestate nu se pot storna.

Fiscal acest lucru poate fi interpretat ca evaaziune fiscala pentru ca se diminueaza nejustificat veniturile (posibil si TVA daca sunteti platitor de TVA).

Daca serviciile nu au fost prestate sau factura a fost gresita dintr-un motiv sau altul atunci se poate face stornare.

Cum pot sa fac o factura daca am deja facturi cu o data ulterioara?

Am deja facturi cu data de 30 cu Seria AB si un client mi-a acceptat o factura cu data de 15 a lunii respective. Cum fac sa fac factura?

R: Este o situatie care se intalneste uneori si se rezolva foarte usor. Recomandarea pentru orice firma este sa isi defineasca mai multe serii de facturi, pentru diferite scopuri. Pentru acest scop recomandam definirea unei serii de Corectii - de exemplu ABC (C de la Corectie). Se poate face factura cu data de 15, cu seria ABC, si ulterior se poate reveni la seria standard: AB. Aceasta abordare pastreaza toate beneficiile urmaririi seriilor si numerelor de facturi si lasa si flexibilitate pentru intocmirea de facturi, in luna curenta, cu date anterioare datei ultimei facturi.

Vreau sa modific o factura deja emisa. Cum pot face asta?

Am o factura deja emisa si vreau sa o modific. Cum fac sa schimb ceva? Trebuie sa o anulez sau sa o stornez?

R: Facturile emise se pot modifica atata timp cat nu s-a inchis luna din punct de vedere contabil.

Puteti sti daca luna este inchisa daca aveti rapoartele publicate pentru acea luna. Alta modalitate este pur si simplu sa incercati sa modificati factura.

Modificarea unei facturi se poate face apasand butonul Facturi > Vizualizeaza> Deblocheaza. Deblocand factura aceasta redevine o proforma si astfel se poate modifica.

Daca insa nu este disponibil butonul Deblocheaza atunci inseamna ca luna este deja inchisa si trebuie sa stornati factura initiala si sa creati o noua factura cu noile coordonate, in luna curenta.