Sponsorizari si Deduceri impozit

Conform prevederilor din Codul Fiscal, microîntreprinderile care efectuează sponsorizări scad sumele aferente din impozitul pe venituri până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venituri datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

Pe cine poti sponsoriza?

Poti sponsoriza in aceste conditii ONG-urile care figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult

Poti cauta entitatea in registru aici: https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/

Ce ai de facut daca vrei sa sponsorizezi?

Sponsorizările în baza Legii nr. 32/1994 pot fi făcute la finalul unui trimestru: contractul de sponsorizare și plata trebuie făcute până la finalul ultimei luni din trimestru. Citește punctele următoare pentru detalii legate de contract și de sumele dedicate sponsorizării

Cu siguranță că te-ai gândit deja la o entitate nonprofit (sau mai multe) pe care vrei să o susții financiar.

Primul lucru pe care îl ai de făcut: să decizi care este suma de bani cu care vrei să contribui.

Dacă ai avut venituri, de exemplu, la final de T4, de 10.000 RON, impozitul datorat este de 100 de RON (1%), ceea ce înseamnă, că, în conformitate cu Legea nr. 32/1994 (cu modificarile și completările ulterioare), poți sponsoriza o entitate nonprofit cu până la 20% din impozitul datorat, adică cu 20 de RON.

Desigur, poți decide să sponsorizezi cu o sumă mai mare, iar în acest caz, sumele ce depășesc cei 20 de RON vor fi reportate în contabilitate pe o perioadă de 7 trimestre consecutive (vezi secțiunea de mai jos, “Ce face Keez pentru firma ta în cazul unei sponsorizări”).

După ce ai decis care este suma alocată sponsorizării, trebuie să:

  • iei legătura cu entitatea nonprofit,

  • închei un Contract de Sponsorizare pe acea sumă (au ei un contract standard pentru aceste situații) și

  • să plătești suma respectivă.

Nu uita să încarci Contractul de Sponsorizare în aplicația Keez, așa cum faci cu o factură, sau cu o chitanță. Din acest moment, Keez se ocupă de pașii următori, vezi secțiunea de mai jos.

Ce face Keez pentru firma ta în cazul unei sponsorizări

Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări au obligația de a depune declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor (formular 107), aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective, precum și, după caz, aferentă anului în care se scad cheltuielile cu sponsorizarea (următorii ani).

Nu-ți bate însă capul cu asta, Keez se va ocupa de tot din momentul în care tu ai încărcat Contractul de Sponsorizare și noi am procesat extrasul de cont (ca să asociem plata cu contractul de sponsorizare).

În funcție de valoarea sumei sponsorizate vom face demersurile necesare pentru a reflecta în contabilitatea firmei tale toate activitățile asociate acestei sponsorizări.