Sponsorizari si Deduceri impozit

Conform prevederilor din Codul Fiscal, microîntreprinderile care efectuează sponsorizări scad sumele aferente din impozitul pe venituri până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

Pe cine puteti sponsoriza?

Puteti sponsoriza in aceste conditii ONG-urile care figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult

Puteti cauta entitatea in registru aici: https://www.anaf.ro/RegistrulEntitatilorUnitatilorCult/

Ce aveti de facut daca doriti sa faceti o sponsorizare?

Sponsorizările în baza Legii nr. 32/1994 pot fi făcute la finalul unui trimestru: contractul de sponsorizare și plata trebuie făcute până la finalul ultimei luni din trimestru. Cititi punctele următoare pentru detalii legate de contract și de sumele dedicate sponsorizării

Cu siguranță că v-ati gândit deja la o entitate nonprofit (sau mai multe) pe care doriti să o susțineți financiar.

Primul lucru pe care îl aveți de făcut: să decideți care este suma de bani cu care doriți să contribuiți.

Dacă ați avut venituri, de exemplu, la final de trimestru IV, de 10.000 RON, impozitul datorat este de 100 de RON (1%), ceea ce înseamnă, că, în conformitate cu Legea nr. 32/1994 (cu modificarile și completările ulterioare), puteți sponsoriza o entitate nonprofit cu până la 20% din impozitul datorat, adică cu 20 de RON.

Desigur, puteți decide să sponsorizați cu o sumă mai mare, dar in acest caz suma sponsorizata in plus NU se mai scade din impozitul perioadei ulterioare.

Recomandarea noastra este sa sponsorizati doar cu cei 20 de RON din exemplul de mai sus.

După ce ați decis care este suma alocată sponsorizării, trebuie să:

  • luați legătura cu entitatea nonprofit,

  • încheați un Contract de Sponsorizare pe acea sumă (au ei modele de contract pentru aceste situații) și

  • să plătiți suma respectivă.

Nu uitați să încarcați Contractul de Sponsorizare în aplicația Keez, așa cum ați face cu o factură sau cu o chitanță. Din acest moment, Keez se ocupă de pașii următori (detalii in secțiunea de mai jos).

Ce face Keez pentru firma în cazul unei sponsorizări

Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări au obligația de a depune declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor (formular 107), aferentă anului în care au înregistrat cheltuielile respective.

Keez se va ocupa de tot din momentul în care a fost încărcat Contractul de Sponsorizare și noi am procesat extrasul de cont (ca să asociem plata cu contractul de sponsorizare).

Vom face demersurile necesare pentru a reflecta în contabilitatea firmei toate activitățile asociate acestei sponsorizări.