Salariati/contributii salariale

Pentru fiecare salariat se datoreaza o serie de impozite si contributii. Chiar daca aceste contributii sunt ale salariatului, firma este responsabila sa le plateasca in numele acestuia. Firma datoreaza angajatului «Salariul brut». Acest salariu Brut este compus din:

  • Salariul Net - pe care angajatorul trebuie sa il plateasca angajatului

  • CAS, CASS, Impozit - pe care angajatorul trebuie sa il plateasca statului in numele angajatului

Pe langa «Salariul Brut» angajatorul datoreaza statului o contributie denumita CAM.

Cum platesc salariile?

Descarci din sectiunea Rapoarte Contabile raportul Stat de plata si platesti sumele din dreptul fiecarei persoane. Nu recomandam sa refaci platile de luna anterioara pentru ca uneori apar diferente (la concedii medicale etc.) si vei plati altceva decat ce este in Stat. Plata efectiva se face folosind sistemul de internet banking. Pentru firmele care fac plati prin casa se va face pentru fiecare persoana cate o dispozitie de plata (vezi formulare>Casa). Disponzitia de plata semnata se va scana si urca in Portal.

CAS/Pensie

Contributia la Asigurarile Sociale reprezinta contributia la sistemul de pensii. In situatia standard = 25% din «salariul brut»

CASS/Sanatate

Contributia la Asigurarile Sociale de Sanatate reprezita contributia la sistemul medica. In situatia standard = 10% din «salariul brut»

Impozitul pe venit

Taxa platita ca procent de 10% din veniturile angajatului, dupa deducerea personala (mai multe informatii cand faceti prima angajare)

CAM

Contributia Asiguratorie pentru Munca = 2.25% din «Salariul Brut»