TVA achizitii externe

De ce trebuie sa platesc TVA la achizitiile din strainatate?

In situatia in care bunul/serviciul achizitionat nu face subiectul unor prevederi deosebite atunci se va plati TVA. Exista si situatii in care datorita unor erori se poate plati TVA de mai multe ori.

Daca factura pe care o primiti nu contine TVA atunci TVA-ul se va calcula si plati in Romania.

Daca factura pe care ati primit-o contine TVA atunci exista riscul sa fi aparut o problema care trebuie investigata.

TVA se calculeaza acolo unde serviciul se presteaza/bunul se livreaza. Astfel:

  • daca ati obtinut factura intr-o tara straina (servicii de cazare sau orice alte servicii obtinute in acea tara - vulcanizare de exemplu) atunci va contine TVA si nu veti mai plati TVA in plus pe acele servicii. Trebuie facut clar pe factura faptul ca serviciul este consumat in afara Romaniei.

  • daca serviciul este consumat in Romania (servicii tip marketing - Facebook, Google, sau design, software - Adobe, Envato) atunci cel mai probabil ori nu aveti cod special de TVA ori nu l-ati introdus corect in sistemul furnizorului. Modificati sistemul furnizorului pana cand factura este fara TVA. Asigurati-va ca introduceti codul special de TVA (daca nu sunteti platitor de TVA) sau codul de TVA in Romania daca sunteti platitor de TVA

In cazul serviciilor, acestea nu au vama fizica prin urmare achizitia de servicii se auto-declara de catre companie. Serviciul se considera consumat in Romania, prin urmare se aplica legislatia si cota de TVA din Romania. Cu alte cuvinte, TVA-ul se calculeaza de catre firma cu cota TVA din Romania aplicata la valoarea fara TVA din factura.

In cazul bunurilor situatia este relativ simpla (acestea avand vama fizica). TVA-ul pentru bunuri se calculeaza (in plus fata de factura de la furnizor) si se plateste in vama.

Exemplu:

  • sa presupunem ca exista doi furnizori F din Franta si R din Romania, care presteaza acelasi serviciu, la acelasi cost si la acelasi pret perceput de firma, de 100 EUR.

  • daca nu ar exista aceste reglementari si nu s-ar plati TVA la achizitiile din strainatate atunci firma F din Romania (neplatitoare de TVA), daca ar vrea sa achizitioneze serviciul respectiv, ar plati 100 EUR daca il cumpara de la firma F (Franta) si 119 EUR daca l-ar cumpara de la firma R (Romania).

  • Aceasta situatie ar duce la dezavantajarea firmelor locale in dauna celor din alte tari si s-ar crea nenumarate incercari de evitare a platii TVA

Practic keez intocmeste o declaratie (D301) in care mentioneaza valoarea fara TVA si TVA-ul aferent. Valoarea TVA-ului apare in raportul Datorii la Stat din luna in care s-au achizitionat serviciile.

Atentie

  • Aceasta taxa nu respecta regulile standard, se plateste lunar. De aceea este important sa deschideti raportul Datorii la Stat in fiecare luna.

  • Daca factura contine deja TVA cel mai probabil este o eroare (partenerul nu a primit codul de TVA al firmei care face achizitia).

Achizitii intracomunitare de bunuri

Achizitie din UE - Cumparatorul (dumneavoastra) NU are cod special de TVA, insa achizitia < 34.000 RON

NU va trebui sa obtineti cod special de TVA.

Achizitie din UE - Cumparatorul (dumneavoastra) NU avere cod special de TVA, insa achizitia > 34.000 RON

Va trebui sa va obtineti cod special de TVA inainte de achizitie.

CUI-ul special va trebui comunicat furnizorilor din UE astfel incat sa se evite dubla impozitare si sa va emita factura fara TVA. Insa, pentru fiecare achizitie dintr-un stat memru, va trebui sa platiti TVA in Romania.

Mai multe detalii se regasesc aici: https://app.keez.ro/help/client/antreprenor/TVA/tva_achizitii_externe.html#de-ce-trebuie-sa-platesc-tva-la-achizitiile-din-strainatate

Achizitie din UE - Clientul (dumneavoastra) are cod de TVA standard - este platitor de TVA in Romania

Nu va trebuie cod special de TVA.

Achizitie din UE - dumneavoastra sunteti platitor de TVA in Romania

Deoarece sunteti platitor de TVA in Romania, nu mai este necesar sa obtineti cod special de TVA pentru achizitia din UE.

Achizitie NON-UE

Nu va trebuie cod special de TVA.

Veti plati TVA-ul la achizitii in vama si se emite un document la vama numit DVI.

DVI - document vamal de import, este documentul emis de Biroul vamal atunci cand marfa cumparata din spatial Non-UE ajunge la granita cu Romania. In DVI se calculeaza si tva-ul care va trebui platit pentru achizitionarea marfii.

Factura de la furnizor (pe care trebuie sa apara CUI-ul si numele firmei dumneavoastra) impreuna cu DVI-ul se incarca in platforma la documente contabile.

Achizitii intracomunitare de servicii

În cazul serviciilor, acestea nu au vamă fizica și prin urmare, achiziția de servicii se auto-declară de către companie.

Serviciul se consideră consumat în România și se aplică legislația și cota de TVA din România. Cu alte cuvinte, TVA-ul se calculează de către firma cu cota TVA din Romania, aplicată la valoarea fără TVA din factură.

Achizitie din UE - Cumparatorul (dumneavoastra) NU are cod special de TVA

Va trebui sa obtineti cod special de TVA.

CUI-ul special va trebui comunicat furnizorilor din UE astfel incat sa se evite dubla impozitare si sa va emita factura fara TVA.

Achizitie din UE - Cumparatorul (dumneavoastra) are cod special de TVA

CUI-ul special va trebui comunicat furnizorilor din UE astfel incat sa se evite dubla impozitare si sa va emita factura fara TVA.

Achizitie din UE - dumneavoastra sunteti platitor de TVA in Romania

Deoarece sunteti platitor de TVA in Romania, nu mai este necesar sa obtineti cod special de TVA pentru achizitia din UE.

Achizitie NON-UE

Nu va trebuie cod special de TVA.