Autovehicule

De ce se configureaza un autovehicul?

Trebuie inregistrate autovehicule pentru a putea sa aplicam tratamentul fiscal corect pentru fiecare cheltuiala si TVA legate de un autovehicul.

Cheltuielile si TVA-ul de la achizitie, reparatii sau combutsibil pot fi deduse in proportie de:

  • 50% - Destinatie mixta

  • 100% - Exclusiv firma

  • 0% - Personala

Detalii despre cum se alege optiunea de deductibitilate puteti gasi aici:

https://app.keez.ro/help/client/antreprenor/cheltuieli_decontabile.html?highlight=deductibilitate#deductibilitate-cheltuieli-cu-autovehiculele-100-sau-50

Este important ca atunci cand documentul care genereaza cheltuiala (factura, bon fiscal etc.) se incarca in keez sa se furnizeze informatiile corecte despre persoana care utilizeaza acel vehicol.

Configurarea persoanei in meniul Autovehicule impreuna cu datele despre pesoana din documentul contabil determina deductibilitatea cheltuielilor si TVA-ului.

Cum se inregistreaza un autovehicul?

Configurari > Autovehicule > + INREGISTRARE AUTOVEHICULE

Autovehicule
  1. Data intrare: Vedeti mai jos - Cand se inregistreaza un autovehicul?

  2. Numar vehicul: Vedeti in imaginea alaturata

  3. Serie Sasiu: Informatia este utilizata pentru identificarea masinii, avand in vedere ca numerele se pot schimba. Exemplu de completgare in imaginea alaturata

  4. Angajat: Se alege din lista de angajati

  5. Detalii: Se poate lasa necompletat sau se potate completa cu orice informatii despre vehicul.

  6. Destinatie: Vedeti mai sus cum decideti ce optiune configurati

Cand se inregistreaza un autovehicul?

Autovehiculul se inregistreaza imediat cand a fost achizitionat sau la inregistrarea companiei pentru prima data in Keez.

Daca autovehiculul isi schimba destinatia (din Mixt in Exclusiv Firma, de exemplu) aceasta modificare trebuie si ea adaugata in configurari.

Veti observa ca nu puteti selecta o perioada din trecut pentru acest tip de modificare, pentru ca perioadele contabile inchise nu mai pot suferi modificari in ceea ce priveste deductibilitate cheltuielilor si TVA-ului.

Contractul de comodat nu se incarca la Contabilitate/Documente. Este un document administrativ, ca un contract cu un furnizor sau un client - nu are efecte directe in contabilitate. Trebuie sa il aveti semnat la actele companiei.

Cum se sterge un autovehicul?

Intrati in Configurari/Autovehicule si in partea dreapta apasati pe butonul „Stergere”

Va trebui sa completati data de la care se va sterge si Motivul stergerii.

Stergere autovehicul

Ce se intampla daca masina este in leasing - inregistrez autovehiculul sau nu?

Masina se inregistreaza in orice situatie, chiar daca este in leasing, in comodat sau inchiriata (leasing opertional). Orice cheltuiala referitoare la un autovehicul presupune configurarea acesturia in platforma Keez.