Taxe si impozite

In contextul acestui ghid ne referim la taxele si impozitele datorate la bugetul de stat si nu la bugetele locale.

La infiintarea unei firme veti putea alege modalitatea de impozitare (cei mai multi antreprenori aleg impozitul pe venit). Daca nu sunteti sigur ce fel de impozitare i se potriveste noii firme, interesati-va sau calculati cea mai buna modalitate in conformitate cu planul de afaceri.

Cum platesc taxele?

Noi te vom anunta la finalul de luna ca ti-am calculat datoriile la stat. Descarci raportul Datorii la Stat din sectiunea Rapoarte Contabile si vei plati sumele mentionate in raport in conturile mentionate. Recomandam sa faci cate o plata pentru fiecare datorie pentru eventualitatea in care trebuie sa le identificam ulterior. Inainte de data platii noi iti vom aduce aminte sa platesti. Nu iti recomandam sa lasi pe ultimul moment. Daca platile anterioare nu au fost facute la timp sumele din Datorii la stat nu vor contine si valoarea neplatita anterior si NU VOR CONTINE PENALIZARILE. Daca ai luat decizia de a plati sumele restante si penalizarile atunci te rugam contacteaza-ne pentru a iti furniza sumele exacte, inclusive penalizarile.

Impozitul pe venit

Daca firma are cel putin un angajat (cu norma de 8 ore) sau mai multi cu timp partial care adunat reprezinta mai mult de 8 ore/zi atunci impozitul pe venit este 1%.

Daca nu, impozitul este 3%. Practic la fiecare factura firma va plati 1% sau 3% din acea factura la stat (valoare fara TVA).

Impozitul pe venit se plateste chiar daca facturile intocmite au fost incasate sau nu.

Impozitarea venitului (asa-numita microintreprindere) este o facilitate fiscala de a plati un impozit mai mic decat cel pe care l-ar platit in sistemul de taxare a profitului.

Impozitul pe profit

Se plateste la diferenta intre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile. Cota de impozitare este de 16%. In practica cel mai probabil trebuie sa alegeti, la inceput, impozitul pe venit. Singura situatie in care trebuie sa alegeti impozit pe profit este daca in urma planului de afaceri estimati ca veti face pierdere cel putin in primul an sau veti avea o marja a profitului mai mica de 6%.

Exemplu: Daca in planul de afaceri aveti estimate venituri de 100.000 RON si cheltuieli de 94.000 RON (si aveti un salariat cu norma intreaga) atunci veti plati:

  • impozit pe venit: 100.000 RON x 1% = 1.000 RON sau

  • impozit pe profit: 6.000 x 16% = 960 RON

Impozitul pe dividende

Impozitul pe dividende este de 5%. Acest impozit nu este propri-zis un impozit al firmei, ci al persoanei care primeste dividendele. Acest impozit se plateste doar dupa ce dividendele s-au platit si nu la declararea acestor dividende.

Mai multe informatii despre plata trimestriala a dividendelor

Firma este insa obligata sa retina si sa plateasca in numele persoanei impozitul datorat. Daca firma are un profit de 10.000 RON si il distribuie prin dividende atunci firma va efectua plata catre actionar in valoare de 9.500 RON si in luna imediat urmatoare va face plata impozitului pe dividende in valoare de 500 RON.