Taxe si impozite

In contextul acestui ghid ne referim la taxele si impozitele datorate la bugetul de stat si nu la bugetele locale.

La infiintarea unei firme veti putea alege modalitatea de impozitare (cei mai multi antreprenori aleg impozitul pe venit, asa-numita microintreprindere). Daca nu sunteti sigur ce fel de impozitare i se potriveste noii firme, interesati-va sau calculati cea mai buna modalitate in conformitate cu planul de afaceri.

Puteti gasi o modalitate usoara de calcul aici https://www.keez.ro/calculator

Cum platesc taxele?

Keez va va anunta la final de luna ca au fost calculate datoriile la stat. Trebuie sa descarcati raportul Datorii la Stat din sectiunea Rapoarte Contabile si sa platiti sumele mentionate in raport in conturile mentionate. Recomandam cate o plata pentru fiecare datorie pentru eventualitatea in care trebuie sa le identificam ulterior. Inainte de data platii Keez va trimite o notificare in Connect pentru a nu uita sa platiti. Nu va recomandam sa lasati pe ultimul moment plata acestor taxe si impozite.

Daca platile anterioare nu au fost facute la timp sumele din Datorii la stat nu vor contine si valoarea neplatita anterior si NU VOR CONTINE PENALIZARILE. Daca ati luat decizia de a plati sumele restante si penalizarile atunci va rugam sa ne contactati pentru a va furniza sumele exacte, inclusive penalizarile.

Cum se platesc in banca taxele

Impozitul pe venit

Daca firma are cel putin un angajat (cu norma de 8 ore) sau mai multi cu timp partial care adunat reprezinta mai mult de 8 ore/zi atunci impozitul pe venit este 1%.

Practic la fiecare factura firma va plati 1% din acea factura la stat (valoare fara TVA).

Impozitul pe venit se plateste chiar daca facturile intocmite au fost incasate sau nu.

Impozitarea venitului (asa-numita microintreprindere) este o facilitate fiscala de a plati un impozit mai mic decat cel pe care l-ar platit in sistemul de taxare a profitului.

Incepand cu 01.01.2023 exista mai multe conditii care trebuie indeplinite pentru ca o firma sa ramana microintreprindere.

Detalii aici:

Modificari fiscale incepand cu 2023

Impozitul pe profit

Se plateste la diferenta intre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile. Cota de impozitare este de 16%. In practica cel mai probabil trebuie sa alegeti, la inceput, impozitul pe venit. Singura situatie in care trebuie sa alegeti impozit pe profit este daca in urma planului de afaceri estimati ca veti face pierdere cel putin in primul an sau veti avea o marja a profitului mai mica de 6%.

Exemplu: Daca in planul de afaceri aveti estimate venituri de 100.000 RON si cheltuieli de 94.000 RON (si aveti un salariat cu norma intreaga) atunci veti plati:

  • impozit pe venit: 100.000 RON x 1% = 1.000 RON sau

  • impozit pe profit: 6.000 x 16% = 960 RON

Impozitul pe dividende

Impozitul pe dividende incepand cu 2023 este de 8%.

Acest impozit nu este propri-zis un impozit al firmei, ci al persoanei care primeste dividendele, cu toate ca suma este platita in numiele persoanei de firma. Acest impozit se plateste doar dupa ce dividendele s-au platit si nu la declararea acestor dividende.

Mai multe informatii despre plata trimestriala a dividendelor

Firma este insa obligata sa retina si sa plateasca impozitul datorat in numele persoanei. Acest impozit de plata va aparea in raportul luna Datorii la stat.

Daca firma are un profit de 10.000 RON si il distribuie prin dividende atunci firma va efectua plata catre actionar in valoare de 9.200 RON si in luna imediat urmatoare va face plata impozitului pe dividende in valoare de 800 RON.

CASS (Sanatate) pentru dividende

Daca dividendele incasate de o persoana fizica (in timpul unui an) depasesc un anumit prag atunci este posibil sa trebuie sa depuneti (ca persoana fizica) Declaratia Unica si sa platiti o contributie la CASS (Sanatate)

Mai multe informatii despre Declaratia Unica aici: Trebuie sa completati Declaratia Unica (DU)?