Modificari fiscale incepand cu 2024

Impozit micro: Ce sunt întreprinderile legate și cum calculezi plafonul de 500.000 de euro dacă ai mai multe firme

Ministerul Finanțelor clarifică problema întreprinderilor legate printr-un nou OUG .
Această modificare afectează în principal persoanele care au mai mult de o firmă în stabilirea statutului de microîntreprindere.

Ce firme rămân micro

Din 2024 o persoană juridică poate avea o singură microîntreprindere. În cazul în care are mai multe, atunci va fi nevoită să aleagă doar una singură pentru statutul de micro, iar restul vor trece la profit.

Însă, trebuie să țină cont de faptul că, dacă are mai multe firme, pentru a rămâne cu o micro trebuie să adune toate veniturile de la toate firmele și doar în cazul în care acestea nu depășesc plafonul de 500.000 de euro, va putea alege o micro. În caz contrar, toate firmele vor trece la profit.

Deci, plafonul de 500.000 de euro nu se mai aplică la cât a făcut cifra de afaceri firma micro în sine, ci la cifra de afaceri a grupului de Intreprinderi legate în care este acel acționar.

Noua lege clarifică ce sunt întreprinderile legate. În cazul în care ai o singură micro, nu deții mai mult de 25% capital în alte firme și nu ai PFA, această lege nu te afectează.

Intreprinderi legate

Condiții privind întreprinderile legate

  1. Dacă deții direct sau indirect mai mult de 25% capital într-o altă firmă, atunci se va cumula venitul ambelor firme pentru a putea decide dacă mai poți fi micro. Dacă suma totală nu depășește 500.000 de euro, atunci doar o singură firmă va rămâne micro, iar cealaltă va trece la profit. Dacă suma totală depășește plafonul, ambele firme trec la profit.

imagine
  1. Dacă o altă persoană deține direct sau indirect mai mult de 25% capital în firma ta, iar venitul ambelor firme depășește plafonul, ambele firme trec la profit. Dacă nu depășește plafonul, va trebui să decideți ce firmă rămâne micro.

imagine
  1. Dacă ai o micro și deții direct sau indirect mai mult de 25% capital într-o altă micro se consideră că întreprinderile sunt legate.

imagine
  1. Dacă o persoană are și firmă, deține peste 25% capital în altă firmă și deține și un PFA sau o întreprindere familială, atunci se vor cumula toate veniturile pentru a decide dacă depășești plafonul.

imagine

Cote de impozitare pentru micro în 2024

- 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri sub 300.000 de lei (60.000 de euro);
- 3% dacă firma ta desfășoară activități principale sau secundare pe următoarele coduri CAEN:

IT: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației,

Restaurante: 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, Activități juridice: 6910 – „Activități juridice” – numai pentru activitățile avocaților, Medicină: 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană. Până la finalul acestei luni, antreprenorii trebuie să analizeze dacă mai pot avea vreo firmă micro și să decidă care dintre ele rămâne la micro în cazul în care nu depășesc plafonul.